Ortognátní operace ve VFN

července 20, 2017

     26. 6. 2017 jsem byla operována ve VFN v Praze. Dělali mi obě čelisti a modeláž brady. Tento článek připraví všechny nepřipravené na ortognátní operaci, zmíním i věci nutné s sebou, pobyt v nemocnici před i po zákroku, následně i přežívání v pohodlí domova a to nejdůležitější - jídlo.


Co si s sebou sbalit?
- TePe dětský kartáček
- kartáček s nejjemnějšími štětinkami (děkujte mi později)
- ústní vodu Curasept
- Nasivin, Olynth - doporučované kapky do nosu
- 2x chladící gelové polštářky
- pohodlné oblečení
- velmi měkký polštář (děkujte později)
- štětičky do nosu
- krabicové kapesníčky (spotřeba enormní)
- zubní pasta Elmex
- brčka
- ručník
- šampon a sprchový gel (lze zakoupit v areálu nemocnice)
- knihu
- notebook
- špunty do uší (zachraňují životy)
- džusy, mléka - nedoporučuji nutridrinky, ty ideálně později
- vincentka
- zrcátko

Nemusíte si brát
- gumičky
- vlastní pinzetu
- vazelínu na rty
- kapky do nosu dostanete také, ale lepší je mít více kvůli velké spotřebě
- župan (jen pokud vám nevadí pohybovat se bez něj po nemocnici)

Peníze
     Co se týče peněz, myslím, že v den příjmu je ideální mít je sebou. Při příjmu se zaplatí splinty, které nehradí pojišťovna a jsou nutné k provedení zákroku, v mém případě šlo o částku 4 460 korun (pravděpodobně platí pro všechny) a dále peníze za modeláž brady, pro kterou je nejlepší nechat doktory rozhodnout během zákroku, ne vždy je modeláž nutná, částka činí 17 000 Kč, kterou není nutné platit hned, ale musíte částku uhradit během hospitalizace. Bradu jsem ale platila při první kontrole, všechno je o domluvě a všichni jsou velmi milí a vstřícní, tak se ničeho nebojte.

Den před operací
     Půjdete na příjem, sestřičky vám přidělí pokoj a postel, obejde vás anesteziolog, sestřičce zodpovíte pár otázek a ještě se na vás podívá doktor. Jakmile se dostanete přes tyhle tři, můžete čas trávit venku, koupit si zmrzlinu, kafe, sednout si do stínu a číst si nebo být online, wifi tam docela šlape.
Tohle bude nejspíš poslední den, kdy budete mít klid na čtení či na práci na notebooku během vašeho pobytu v nemocnici, užijte si ho.
     K večeru za vámi přijde sestřička, která s vámi sepíše seznam cenností, které budete chtít dát do trezoru, aby vám jej během pobytu na jipce nikdo neodcizil. Později vám napíchnou kanylu, tak se předtím osprchujte a už pohodlně ulehněte.
Nezapomeňte se sbalit na jipku!

Budete potřebovat:
- oblečení
- telefon
- seznam vašich věcí (jak v šatně tak v trezoru!)

Na jipce dostanete:
- kapky do nosu
- vazelínu na rty
- spoustu papírových utěrek

     I když vám přijde logické vzít si na jip knihu nebo notebook, věřte mi, po operaci budete rádi, že dýcháte, ale k tomu více později.

Den operace
     Obejdou vás při vizitě doktoři, sdělí vám, v kolik vás budou operovat, poté vás obejdou sestřičky, všechny věci kromě igelitky na jipku si dáte do šatny a do trezoru, navlíknete si punčochy, na sebe hodíte andílka, obepíšete své blízké, píchnou vám antibiotika a nějakou další premedikaci a "hurá" na sál.

Probuzení na JIPu
     Budete ještě lehce omámení, ale změny si budete okamžitě vědomi. Na jednu stranu bude příjemné cítit vaše zuby na svém místě, na stranu druhou budete přemýšlet, zda by nebylo nejlepší nechat se uvést do kómatu na dva měsíce.
     Hned od probuzení je třeba mazat si vazelínou rty a hlavně koutky, které budete mít v nejhorším stavu, v jakém by jen mohly být. Spousta lidí po probuzení zvrací a já jsem nebyla výjimkou. Vyzvracela jsem hromadu krve a to je opravdu jedna z nejbolestivějších věcí, co vás čeká. Zvracení hned po zákroku. Dále vám poteče krev z nosu, ale to je jen v případě, že vám operovali i horní čelist. Zvracení a krvácení z nosu se děje proto, že se během zákroku v dutinách nahromadí krev a spousta krve vám steče do žaludku a jelikož je krev nestravitelná, musí nějak ven.
     Noci, které budou následovat, budou ty nejhorší ve vašem životě a máte veškerý můj respekt, že jste se rozhodli na operaci jít, i když jste zřejmě neměli na výběr jako já, které by se čelist dál posouvala až bych nemohla jíst a klouby by mě bolely ještě víc než doteď. Možná to teď přeháním, ale tenkrát mi to přišlo jako nejhorší dny mého života. Nenechte se však odradit!
     Všechno vás bude příliš bolet na to, abyste se mohli soustředit na četbu nebo na nějaký film. Budete sakra rádi, že ležíte a máte pohodlí.
     Noc na jipce je zvládnutelná, ale jako já také přijdete o ždibec důstojnosti, když si budete muset poprosit o mísu, jelikož nepřichází v úvahu, abyste jen tak vstali a šli si odskočit.
    Pravdou ale je, že s každým dnem je všechno o něco lepší, utíká to rychle, nemějte strach.

Z JIPu zpátky na pokoj
     Tento den bude nejspíš jeden z nejnáročnějších. Ráno za vámi přijde vás operující doktor, něco málo vám poví, poté přijde na řadu snídaně, lepší vyčkat, než se dáte do kupy na pokoji. Nejdříve se budete muset posadit, chvilku hejbat nohama, aby se vám vyrovnal tlak a nikde jste sebou nesekli. Pokud se vám už v sedě bude dělat zle, nepřemáhejte se, znovu si lehněte, počkejte až se vám udělá lépe a znovu se zkuste posadit. Pamatuji si, že jsem začala panikařit, zatmělo se mi před očima, lil ze mě pot a nic jsem neslyšela, spadla jsem na zem a pak se nějak znovu dostala nahoru a lehla si, než se vše dalo do pořádku a znovu jsem se posadila. Pak už bylo vše v pořádku. Před přesunem na pokoj se půjdete vysprchovat, ručník, šampon i sprchový gel vám bude k dispozici. Vezměte to rychle, umyjte si hlavně z obličeje všechnu tu oranžovou a krev, zuby s radostí vynecháte.
Teď už se se svými věcmi přesouváte na pokoj.

První týden v nemocnici
     Ze všech týdnů zotavování, co ještě leží před vámi, je tento ten nejhorší. Čtyřikrát denně (myslím) budete pravidelně dostávat do žíly něco proti bolesti a několikrát denně také antibiotika. Pokud budou bolesti nesnesitelné, nebojte se říct si na večer o opiát, to je největší záchrana. Celý den jsem čekala na půlnoc, abych si mohla nechat píchnout tenhle oblbovák a v klidu se vyspala. Samozřejmě poté následuje brnění ve všech končetinách a ztráta kontroly nad vašimi končetinami, ideální je předtím si odskočit. Nechala jsem si 5 dní každý večer píchat opiát do levé ruky a i teď po 24 dnech mě to místo bolí, lepší je proto střídat to s břichem a druhou rukou.
     Z nosu vám poteče krev ještě pár týdnů, to je v pořádku, ničím si nos neucpávejte, nechte krev volně téct, musí se z dutin dostat všechna ven!
     Ve vaší situaci vám bude jedno, jak vypadáte, když pijete nebo jíte, budete rádi, že do sebe něco dostanete. Budete dostávat bujón a v druhé misce hustší směs, kterou si s bujónem máte smíchat, já ale vždy vypila jen ten bujón a zbytek nechala. Případné přesnídávky nebo krabičková mléka jsem si nechávala na potom, nebo je mamka brala domů.
     Nejdůležitější je hodně pít, na jídlo tolik nedbejte, stejně toho do sebe moc nedostanete. Nedoporučuji sát brčkem, i když to je jediná logická varianta, jak do sebe budete moci dostávat jídlo. Nejlepší je ze začátku všechno srkat, jelikož budete mít nateklé patro (při operaci horní čelisti jím povede pár řezů)! Při prvním obědě, který na pokoji dostanete si po bujónu vymyjte misku a nechte si jí namísto sklenice, pije se z ní mnohem lépe prvních pár dní po operaci.
     Na seznam věcí sebou jsem napsala 2x gelový polštářek, který bude sloužit ke chlazení otoku, který bude velký a bolestivý, ale do dvou týdnů budete moci přestat brát prášky na bolest. 2x, abyste mohli ledovat zatímco ten druhý se vám chladí v mrazáku a mohli jste jej vždy obměnit. Často led dochází, proto je dobré mít vlastní!
Nedoporučuji pít hned těch prvních pár dní nutridrinky, jelikož by vám mohlo být těžko od žaludku. Potvrdilo se mi, že to nebyl dobrý nápad, když jsem den na to hned ráno zvracela (přispěla k tomu i veškerá podávaná medikace, je to normální, lidem po ní bývá zle).
     Nesmíte se zapomínat procházet a protahovat, aby se vám někde v nohou nevytvořila krevní sraženina. Stačí, když si v leže občas protáhnete nohy, dojdete si pro led, do koupelny, atd.
Pokud pro vás bude stále příliš bolestivé čištění zubů, používejte pouze ústní vodu - já první týden používala parodontax, který byl v ústech sice agresivní, ale zřejmě odváděl svou práci. Mnou doporučovaný kartáček TePe je jedna z nejdůležitějších věcí, jelikož se vám na jazyku vytvoří nepříjemný povlak a jen tento kartáček je dost úzký, abyste ho prostrčili dovnitř.
     Neděste se, že vám nepůjde otevřít pusa více než na dětský kartáček, je to normální a tento problém později vyřeší rehabilitace.
Nejvíc ze všeho lituji toho, že jsem si do nemocnice nevzala špunty do uší, protože na tohle sluchátka nestačila. Na rovinu - lidé chrápou a vy se nevyspíte, protože z těch pěti lidí na pokoji bude vždycky jeden chrápat. Vždycky.
     Velmi měkký polštář máte na seznamu věcí, protože když si budete chtít lehnout na bok, je nejlepší si hlavu zabořit do měkkého, to dává smysl.
     Nebude dva týdny možné smrkat (důležité naučit se potlačit kýchnutí, první dva týdny je velmi bolestivé), proto potřebujete několik krabiček štětiček, já za tři týdny vypotřebovala 4 krabičky. Kvůli zvlhčení nosní sliznice jsem si štětičky namáčela vždy do vincentky, než jsem si je strčila do nosu - příjemně pak chladí a nedřou v nose.
     V pondělí mě operovali a v pátek jsem byla propuštěna domů, podmínkou propuštění bylo naučit se dávat si gumičky na kovové háčky, které jsou součástí rovnátek, podle plánku, který obdržíte od svého doktora (domů si na gumičky pořiďte zahnutou pinzetu s vroubky na konci, skvěle se s ní manipuluje v ústech a abyste si přes otok viděli dovnitř, můžete použít lžičku stejně jako doktoři používají zrcátka).

     UPDATE: Na spoustu věcí jsem zapomněla, jako například, že mě operoval pan docent Foltán a jsem ráda, že jsem padla zrovna do jeho rukou.

Z nemocnice do pohodlí domova
     Na doma je pro pohodlné spaní perfektní na týden si vypůjčit (nebo zakoupit např. ZDE) opěradlo pod záda. Už nevím, kde jsme měli mi vypůjčenou opěrku, ale stálo to pouze 15,- Kč na den. Vyplatí se to spíše než koupě.
     Na doma dostanete antibiotika a prášky na bolest. Antibiotika se berou třikrát denně (po osmi hodinách) a prášky na bolest jsem si brala Zaldiar 325mg 2 či 1,5 tablety (nepříjemně však po prášku brní končetiny a unaví, proto jsem jej brzy vystřídala Brufenem 400). Rozpouštěcí antibiotika jsem vpravovala do úst stříkačkou a zapíjela je černým čajem, který příjemně přebil pachuť antibiotik a zároveň se mi hned poté nezvedal žaludek.
     Kapky do nosu jsem přestala používat po 15ti dnech - po týdnu začít vždy používat jiný druh kapek!
     Gumičky jsem si ze začátku měnila jednou denně, ale záleží to na vás, flexibilitu ztrácí po třech dnech, ale člověk nikdy neví, proto jsem si je vzorně měnila častěji. O další balení gumiček žádejte svého ortodontistu.
     Čištění zubů přestane být problém tak po 7 - 10 dnech, 2x denně používejte k vyplachování úst Curasept.
     Pokud budete chtít, aby vám led vydržel dlouho, abyste nikam nemuseli chodit, když vás otok v noci probudí, natočte si vodu do malé plastové lahve, nechte zamrazit a rozmrzat vám poté bude ještě tak 6 hodin. Můžete lahev povléknout třeba do ponožky a podložit lahev šálou, aby zbytečně chlad nepůsobil, kde není třeba.

UPDATE: Cca dva týdny po operaci si do koupelny dávejte židli, čistěte si zuby v sedě, zeslábnou vám nohy a klesne vám tlak, bude vám zle, tak se na to posaďte. 

Jídlo
     Pořídili jsem si domů obyčejný mixér a začínali s jednoduchými jídly. Batátová kaše (jen vařené, trochu nasolené batáty, nijak více neupravované, rozmixované), lilková kaše (opět jemně nasolený na plátky nakrájený lilek do trouby, poté rozmixovat a hotovo), brokolicová krémová polévka, dýňová krémová polévka, rozmixovaný vodní meloun (chladí nateklé patro, za mě nejlepší věc). Tato jídla tvořila můj druhý týden po operaci, doplňovala jsem to mléky a džusy. Polévky v klidu vysrknete z misky, ale kaše jdou lépe "vycucávat" ze lžičky a při nejlepším je do sebe tlačit stříkačkou jako je TATO.
     Nedoporučuji s čímkoliv mixovat dohromady maso! Vždy samostatně! Nejen kvůli zápachu, ale jídlo není zrovna chutné.
     Pro jistotu jsem si dva týdny při jídle nesundavala gumičky, které jsem měla úplně vzadu, jen kvůli vlastnímu pocitu a otevřít s nimi trochu ústa taky nebyl problém. Pokud máte problémy s váhou, kdy na svou výšku nevážíte dost a stejně podstoupíte zákrok, je důležité si váhu alespoň držet a doplňovat protein (já během ani ne dvou týdnů shodila 5 kilo, patrné především na svalstvu, hodí se občas vyjít schody).
     TENTO protein užívám já, nejvíce mi chutná vanilka, banán a jahodový cheesecake, lze zakoupit po 30g sáčcích (čtvrtka sklenice vody, přidat protein, zatřepat, přidat mléko, zatřepat). Já svůj nápoj vždy obohacuji sojovým mlékem s vápníkem, jelikož samotný je to mléko nechutný a takhle dohromady to nechutná vůbec zle (udělejte to pro své svaly! A kosti musí mít také z čeho srůstat!)
     Až po třech týdnech jsem si dala své první poměrně normální jídlo - těstoviny s omáčkou. Kousání stále téměř nemožné, ale i tak si s tím ústa poradí. Velice příjemná změna.
    Po třech týdnech každé ráno a večer si sundám gumičky, sním dva toustové chleby s něčím, co projde tou mezerou, například s mozzarellou, s vlašským nebo mexickým salátem, activií nebo jiným jogurtem.
     Jogurty v kapsičkách pro děti jsou také skvělé a dají se jíst se všemi nandanými gumičkami (termix v kapsičce, nesquik,...). Přesnídávky jsou určitě také další možnost, ale těch jsem se přejedla rok před operací, když mi kvůli budoucímu zákroku vytrhli spodní osmičky, proto všechna jídla střídejte!

     UPDATE: K jídlu bych ještě přidala tiramisu se zakysanou smetanou, dát do mixéru a vysrknout, na pár dní to zkrotilo moje chuťové buňky. Poté, co budete moci začínat jíst alespoň kávovou lžičkou, jsem si vidličkou rozmačkala pár Kinder Pingui tyčinek a ještě později, kdy už budete schopní ukousnout alespoň předními zuby toustový chleba, zkusit si dát Kinder mléčný řez, dobře se kouše a opět je to příjemná změna od všech těch namixovaných věcí.

Je se mnou něco špatně?
     Během zotavování si budete klást spoustu otázek, po euforii z perfektního skusu se dostanete do fáze, kdy budete přemýšlet nad vším, co by nemuselo jít podle plánu. Co když tam mám infekci? Co když mi to srůstá špatně? Co když si ty gumičky vážu špatně? Nemějte strach. Všichni tuhle operaci zvládli a vy to zvládnete také, i když si možná jako já před operací říkáte, co když jsem speciální případ? Co když mně to srůstá špatně? Co když jsem si začala vázat špatně gumičky, poté, co mi vyměnili na ortodoncii ty dráty v puse? Uvedu pár věcí na pravou míru. Cukání v ústech je normální, vaše dásně pomalu ale jistě vylučují stehy, které po 24 dnech stále v ústech mám a to je v pořádku, někde už vypadli, někde ještě ne. Bolest kloubu/ů je zcela normální a zabývat se jí budete během rehabilitací a časem vymizí. Kontroly u doktora nejsou bolestivé, nemusíte se bát klást otázky, každý týden vám sami od sebe řeknou, co máte dělat jinak a v čem pokračovat.
     Pokud vám přijde, že nyní stále skousnete na jednu stranu více než na tu druhou, žádný strach, kostně jste rovní, tento problém vyřeší rovnátka, není se čeho bát.

Kontroly
Vždy se vám jen podívají do pusy a řeknou vám, co a jak, zda se pro vás něco mění a co zůstává stejné. Po třetí kontrole mě poslali vyfotit a dali poukaz na rehabilitace.

4 týdny po operaci
     Otok už mi v ničem nepřekáží, některá místa však stále bolí. Na rehabilitacích jsem ještě nebyla, doktor mi tři týdny po operaci řekl, že ještě nechce, abych moc otvírala pusu, tak se toho držím. Nic ještě nekoušu, jím v poledne a večer, mezitím jím kapsičkové jogurty a piji džusy.
     Mám problém přestat se usmívat, když už konečně můžu, po dvou týdnech také nebudete moci přestat. Jednu stranu, kterou seřízli více, mám stále nateklou, ale každý den je to jen lepší a lepší.
    Moje brada je znatelně jiná, ještě jsem se nerozhodla, jestli se mi opravdu líbí. Občas se nachytám, jak si stýskám po staré tváři, ale to je teď naprosto normální. Vím, že jsem udělala dobře. Bradu však stále necítím, ale to je také zcela běžné, ještě to chvíli potrvá. Modřiny téměř zmizely.

UPDATE: Teď měsíc po operaci mě už jen občas zabolí v uchu, otok už je malý a na jeho sražení používám ráno a večer Ibalgin krém na otoky, modřiny a všechny tyhle po-úrazové patálie. Leduji občas na večer a po probuzení, podle toho, jak si zrovna vzpomenu a zda je k ránu led z večera stále použitelný (namražené lahve s vodou vydrží!).

Fotodokumentace

 Před operací
    



Po operaci

den po operaci
3. den po sundání náplastí
5. den po operaci, 1. den doma

6. den


7. - 8. den

13. den




17. den - první úsměvy!


24. den
31. den a také první líčení od operace!


35. den
37. den


41. den


 Před x Po



  



  
  

Na konec vám jen popřeji štěstí, odvahu a trpělivost. Budete potřebovat všechno a bude to zatraceně těžké období, jak psychicky, tak fyzicky. Nebojte se sestřiček ani doktorů na cokoliv zeptat, všichni jsou velmi vstřícní a záleží jim na vašem pohodlí! Připravte se na spoustu bolesti a mé rady si vezměte k srdci, věřím, že budou užitečné!
Tento článek budu aktualizovat, dokud nebudu úplně zdravá. Nebojte se mě kontaktovat na mých sociálních sítích a ptát se, moc ráda pomůžu!

You Might Also Like

29 komentářů

  1. Ahoj, úžasná změna, hlavně ta výrazná změna z profilu, vážně moc pěkné. Díky, že jsi to tak všechno pěkně napsala a za užitečné rady :).

    Já jsem byl před pár měsíci zatím jenom na rozšíření horní čelisti (SARME) a za rok mě čeká úplně to stejný jako tebe.

    K tomu seznamu, určitě s sebou sluchátka nebo ty špunty do uší. Omylem jsem si nechal sluchátka v tašce a celou noc jsem nemohl spát, i když jsem si řekl o ten prášek na spaní. Spotřeba kapesníků je opravdu značná. Knihy jsem si vzal 2, dokonce jsem si vzal jednu i na JIPku, ale za celou dobu pobytu jsem přečetl sotva 5 stránek, moc nálada na to čtení vážně nebyla. Kapky do nosu jsem nedostal, ani mi nikdo neřekl abych si je pořídil, celých těch 5 dní jsem měl ucpaný nos zaschlou krví, ale než mě propustili, tak mi to pan doktor „vyčistil“. Zřejmě taky důvod, proč mi netekla krev z nosu. :D

    V e-mailu jsem měl stejné sumy jako ty, 4 460 Kč za splinty a 17 000 Kč za bradu.

    Jinak průběh jsem měl dost identický jako ty. Po probuzení na JIPce jsem měl úplně stejný pocit s tím kómatem, ale nic to nemění na tom, že bych do toho šel znovu. Naštěstí jsem teda nezvracel, ale na zvracení mi bylo. Musím říct, že na JIPce jsem skoro nespal, možná tak 30 min dohromady. Vlastně za celý pobyt jsem toho moc nenaspal, i když jsem si říkal každou noc o ten prášek na spaní. A tu oranžovou barvu jsem měl snad všude, ještě i doma jsem ji smýval :D.

    S jídlem to byla taky sranda, na JIPce jsem dostal nutridrinky a tím brčkem se to docela dalo, ale na pokoji jsem pak přišel na to, že přímo z té misky nahnout a srkat je lepší no :D. Doma jsem taky používal mixér, ale pak mě to přestalo bavit pořád mixovat ovoce/tvaroh/oříšky/protein a podobné, tak jsem začal mixovat i klasické jídlo s trochou bujónu a vody, třeba kuřecí maso s bramborovou kaší :D. Jinak jsem taky zhubnul okolo 8 kg. A ten protein taky doporučuju si nějaký koupit.

    Musím říct, že největší strach mám z těch gumiček, abych se to naučil správně nasazovat. Taky bych preferoval, aby mě operoval pan docent Foltán, ale z toho, co jsem pochopil je to o náhodě, kdo bude operovat.

    Co mě mrzí je, když jsem v okolí zmínil (rodina/kamarádi), co mě čeká tak moc lidi nemělo pochopení proč to chci podstoupit. Docela mě mrzí, že to ostatní nedokážou pochopit.


    Měl bych dvě otázky:
    Jestli jsi využila té počítačové modelace od pana docenta Foltána?
    Jak je to s těmi gumičkami, kolik jich dostaneš od ortodontisty? Ptám se, protože nejsem z Prahy, tak cesta tam a zpátky kvůli gumičkám hlavně po operaci by byla namáhavá (ale vím, že na kontroly budu muset dojíždět).

    Trochu delší text než jsem měl v plánu, tak se omlouvám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, měla jsem pocit, že už jsem na tento komentář odpovídala, ale zdá, se že nikoliv.
      Každopádně abych zodpověděla tvé otázky, Jirko, modelace jsem nevyužila, nechala jsem vše na doktorech, protože mi bylo řečeno, že to tak je nejlepší, aby se sami rozhodli během operace, co je a není třeba, a dopadlo to krásně.
      Balení gumiček dostaneš na převazovně pár dní po operaci, v balíčku jich je asi 100, nejsem si jistá, možná méně, ale spotřeba je obrovská! Vázání gumiček ani ničeho jiného se bát nemusíš, všechno ti každý zopakuje nejméně desetkrát, takže není možné někde udělat chybu :D.
      Děkuji za tvou zkušenost a ať vše dobře dopadne!!

      Vymazat
  2. Ahoj, moc dekuji za tvuj clanek. Je to takove me guru pred operaci :-) . Chtela jsem se te zeptat, jak se citis ted vic jak rok po operaci... Jestli te napr. pri kousani jeste neco boli nebo zda neboli ty operovane celisti? A jestli se ti vratil cit do vsech mist? Jak caste jsou pak kontroly v Praze v nemocnici a kdy po operaci jsi byla poprve u sveho ortodontisty? Predem moc dekuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, rovnatka jsem mela uz pred lety a nemela jsem nikdy predkus atd, ale profil mi vadi a uvazuju o plastice. Asi bych zase dostala rovnatka, ze? Mam bradu jakoby dozadu a profil do "sipky" :)) Muzete mi prosim nekdo napsat probliznou cenu za operaci? Pojistovna by to asi nehradila. Nikde jsem info nenasla. Vim ze jsem pred lety cetla o castkach kolem 100 tisic a vy jste platili podstatne min, tak jsem zmatena :D Dekuji moc! K.

    OdpovědětVymazat
  4. Fakt smekám za Tvůj článek, bezvadně mě připravil na operaci obou čelistí plus nový čelistní kloub. Jsem druhý týden po op. a jsem na tom přesně jak popisuješ, zatím docela peklo 👍. Jen mám obavy z toho, jestli se mi vrátí cit do obou polovin zubů, dolního rtu a kolem kloubu průměr 15cm. Když si přes kůži přejedu prstem, je to takové "mrtvé" nic necítím, to samé zuby. Zaklepu na ně lžičkou a nic. Při mé první operaci 2016 dolní čelisti, kdy nebyla až tak rozsáhlá jako tato jsem ztratil cit v dolním rtů. Pan doktor mi tenkrát říkal, že buď nervy přijdou k sobě a nebo taky nemusí, prý to může být i na roky. Bohužel po třech letech nic. Tak jsem se chtěl zeptat, po jaké době vám všem kdo prodělal ortognátní operaci opět přišel cit k sobě všeho co se na hlavě týče. U mě to začalo nehodou na kole do auta které přijelo s vedlejší (15 zlomenin). Mám za sebou 3 a půl roku a stále nejsem komplet... ale stále jezdím aktivně na kole 🙂. Psychickou odolnost přeji všem, co podstoupí takový zakrok ať už ze zdravotních nebo z estetických důvodů. Přece jen je to hlava a jak víme, hlava je daleko víc citlivější než zbytek části těla. Všem i sobě přeji rychle léčení a pevné nervy 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že Ti můj článek pomohl a ohledně citu ve tváři - pořád mám takovou "gumovou" bradu, ale všechno je jinak ok. Důležité je masírovat tvář!

      Vymazat
  5. Ahoj, moc pěkně napsané :) já jdu se ségrou na operaci obou čelistí za 3 týdny a už na nás jde nervozita :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný stres! Hlavní je myslet na to, jak se člověk dobře nají o měsíc později 😁

      Vymazat
    2. Tak to se tam možná potkáme.. Už z toho začínám mít také hrůzu.

      Vymazat
    3. Fakt? My už ležíme v nemocnici a zitra nás odoperuji... na dentalni hygienu jsem chtela zajit pred operaci, ale objednali mě až na duben, tak snad nas vse naučí :)

      Vymazat
  6. Mohu se zeptat, jak jste řešily návštěvu dentální hygieny? Ja to totiž trochu prosejřila. Nevím, jestli mi to říkali nebo ne, každopádně některé věci zopakuji 100x, a tohle jsem pak četla až v papírech a úplně mě to zaskočilo. Tak už jsem i zapochybovala, že si na mě někdo najde čas. Tak jestli i sestřičky na oddělení vědí a poradí vám co a jak? Ohledně čištění, vyplachovani.. Jestli to není velká chyba, že jsem na tu dentální hygienu nezašla :-/ Děkuji moc!!

    OdpovědětVymazat
  7. Je tu někdo kdo se tento rok připravuje na tento zákrok?? Mám podkus a nyní podstupuju léčbu hyraxem. Chtěla bych poznatlidí co takhle porucha také potkala a přestat se cítit odlišná. Klidně pište na mail❤️��. Uzzynek@seznam.cz
    Krásně napsanej blog, konečně jsem se v nečem našla a zjistila že v tomhle století v tom nejsem až tak sama��❤️

    OdpovědětVymazat
  8. Tak já mám po operaci 14 dní ale ta tvá změna je úžasná už se těším na sebe až nebudu jako meloun a operoval mě taky pan doc. FOLTÁN a bez modrin. VFN Praha

    OdpovědětVymazat
  9. Také děkuji za skvěle napsaný blog. Hrozně mi pomohl a mohl jsem se připravit dá se říci na cokoliv. Akorát jsem jinak snášel "utrpení po operaci", ale tohle je individuální záležitost každého. Jsem 4 týdny po operaci ve VFN. Případné dotazy na Instagramu - michal.sivak56. Ještě jednou děkuji autorce.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím, také se připojuji k děkujícím, kterým tyhle informace moc pomohly s přípravou před operací a po samotném zákroku, a zároveň bych ráda všem, které tato operace čeká, velmi doporučila ústní sprchu - je pro mě velikým pomocníkem při hygieně, která probíhá několikrát denně a to již večer po operaci. Rekonvalescence u mě je mnohem rychlejší, ale příčina je, že mi operovali / posouvali dopředu pouze spodní čelist. Všichni čekající na zákrok se držte, nejhorší jsou 1. tři dny po operaci, pak nastává období (pro každého jinak dlouhé) jen zlepšování nejen fyzického ale i psychického.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj všem, je tu někdo, kdo přemýšlí o operaci čelisti tento rok/ jestli bude místo? Jsem na vážkách, mám 3 děti a celkově si to neumím moc představit. Dali mi na výběr buď rovnátka, nebo pro 100% vzhled i operaci, případně plastiku brady. Ta se dělá tedy rovnou při zákroku? Poslali by mě do Prahy do Kateřinské ulice, kdo má zákrok za sebou, byli jste tam někdo? Když to vezmete zpětně, šli byste do toho znovu? A jak dlouho trvá zajištění termínu operace cca? Všem moc děkuji a držím palce a těm, kteří se rozhodují přeji šťastný výběr. Já si zatím nejsem vůbec jistá, bojím se i operace jako takové, nikdy jsem nebyla. Usnete až přímo na sále, dají vám do žíly kanylu?

    OdpovědětVymazat
  12. A zapomněla jsem poděkovat autorce blogu, opravdu dobře napsané. Jak je vám po větším časovém rozmezí?

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj,

    čelist vypadá doopravdy krásně a hezky popsané. Měla bych jeden dotaz, podle fotek usuzuji, že vám zužovali čelist. Moc jsem toho o zužování nenašla, bylo mi jen řečeno, že lze odstranit poslední kůstku z čelisti, ale u vás šlo asi o něco jiného? Jdu na operaci spodní nebo obou čelistí a tohle mi bylo nabídnuto jako "navíc" kdybych chtěla, proto mě to zajímá. Mohla byste to nějak rozvést?

    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, včera jsem byla v orto poradně a budou mi dělat teda vrchní čelist, nejdřív rovnátka a pak tohle včetně brady, byly na mě 4 doktoři -prý jsem těžký případ :-( a teda pořád nevím, proč i včetně ty brady. Bradu mg též říkali 17.000 a dlahy okolo 4000.. Mam se objednat ještě na konzultaci k p.Foltynovi a ještě na konzultaci čelistniho kloubu k p.dr.Machoňovi. a zítra volat na objednání operace, prý čekání až 3 roky.. No to je hrozný :-( jak jsi dlouho čekala na termín? Teda proměna strašně super . Děkuji, verča

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, já jsem po operaci 3 týdny, operovali mi obě čelisti i dělali i bradu a musím říct, že znovu už bych do toho nešla. Nechci nikoho strašit nebo odrazovat, to vůbec ne, právě naopak, všichni, co jste si tím prošli a koho to čeká, máte můj respekt, protože já osobně doufám, že nic horšího už v životě nezažiju. První týden po návratu domů probíhal asi takhle: probuzení, pláč, boj s jídlem, pláč, sebelítost, čištění zubů s pláčem, pár hodin spánku a pořád dokola. Za 2 týdny už bylo 5 kilo dole a teď se mi chce omdlít, když stojím déle jak 10 minut. Jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná a pořád nejsem schopná zavřít pusu, protože jsem dost nateklá. Rty to odnesly asi nejvíc, vypadám jako po nevydařeném botoxu a ještě mám opary, takže skvělá kombinace.😀
    No zkráceně se nemůžu dočkat, až budu mít tu rekonvalescenci za sebou, protože tohle je peklo. A to jsem nikdy nebyla žádný cíťa a z té operace jsem neměla ani trochu strach, takže nevím, kde se stala chyba.😅

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Já myslela, že jsem jediná, která má peklíčko 4 týden po operaci 🙈. Takže plně chápu a držím nám palce ať už je to lepší.

      Vymazat
    2. Ahoj, to je mi líto, že to cítíš stejně. Já mám chuť každý den někoho zabít, hlavně sebe, že jsem do toho šla.😀 A jak si na tom ty, dokážeš zavřít pusu? Já mám pocit, že už snad nikdy nebudu mít rty u sebe, strašně mi to tahá bradu, když se je na sílu snažím udržet stisknuté.

      Vymazat
  16. Zítra to bude měsíc, co jsem byla operována já - obě čelistí. Asi jsem divná, ale mě za celou tu dobu absolutně nic nebolelo. Už v den propuštění jsem si nevzala nic proti bolesti a doma jsem taky absolutně nic nepotřebovala. Zuby si taky na pohodu čistím. Za mě se není vůbec čeho bát. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj všem.Moji dceru ceka operace ted v zari.Obou čelisti,bylo nam receno,ze se to da vydrzet,tak jak ted tak ctu,tak se mame na co "těšit"

    OdpovědětVymazat
  18. Velmi děkuji za tenhle obsáhlý článek. Byl jsem šťastný, když jsem jej v úterý našel. Syna operovali včera (operace plánována 5 let, čekalo se na dovršení 18-ti let věku a pak ještě na výsledky scintigrafie, aby se vyloučila rozdílná aktivita jednoho čelistního kloubu = že stále roste) a díky tomuto článku jsem jej mohl opatrně připravit na zádrhele, hlavně na zvracení krve a krvácení z nosu. Šel na oboustranný bimax (spodní předkus) s volitelnou bradou, bradu nakonec nebylo potřeba řešit. Mimochodem, letos se částka úhrady za bradu zvedla ze 17-ti na 31 tisíc. Na některých fotkách (viz výše) jsem si říkal - hele, tohle je fotka synovy brady, měl hodně podobnou vadu. Horní ret zapuštěný, brada přerostlá, vytrčená dopředu.
    S křížkem po funuse, tedy dnes, nám dorazila odpověď od OZP, že pojišťovna je povinna poskytnout elastické kompresní stehenní punčochy, trochu jsem se totiž vzteknul, když jsem je začátkem týdne sháněl a nevěděl jsem, co přesně, jakou třídu a všude mi nabízeli punčochy od 700 Kč výše. Až při příjmu na lůžkovou část nám sestřička říkala, že jsme měli dostat informace o tom, že lékárna někde na Karláku je na to připravena a má skladem různé velikosti těch správných v ceně 210 Kč. Já platil v Dr. Maxovi asi o 150 Kč víc, protože jsem nechtěl bojovat s institucí, obzvláště když tam mají operovat syna.
    Drtivá většina informací ze článku je stále platná (ve vztahu k VFN stomatochirurgii v Praze). Pokoje jsou již 3-lůžkové, sdílejí toaletu a koupelnu s vedlejším pokojem. Sepisovat věci už není potřeba, před převozem na JIP jsou uzamčeny ve speciální skříňce/šatně. Tak snad někomu přijdou mé dodatečné/aktualizované informace vhod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava:
      "pojišťovna je povinna poskytnout"
      mělo správně být
      "nemocnice je povinna poskytnout"
      Klasicky jsem to našel hned po publikování.

      Vymazat
    2. Dobrý den, dělali synovi test na covid před operací?

      Vymazat
  19. Dobrý den, operace mě čeká na konci února 2023. Děkuji za všechny informace, začínám se trochu bát. Chci se zeptat, za jak dlouho je člověk schopný pracovat? Alespoň home office. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já jsem zrovna 22 dní post-op, byla jsem na double jaw surgery včetně genioplastiky. Mám práci, která se dá dělat full-time na home office, a tak jsem si říkala, že tak třeba ten třetí, max čtvrtý týden se přesunu na ten houmík. Z operace jsem strach neměla, pročetla jsem všechny informace, které jsem našla. Ale - ne. Tři týdny po operaci a já jsem hrozně unavená a zadychavam se. Něco bych asi zvládla, ale 8 hodin v kuse bych to nedala. A hlavně, když něco více dělám, nebo když jdu ven, tak se mi citelně vrací otoky a tvrdne mi celá pusa. Mám pocit, že je to citlivé na každou blbost - změny teplot, změny poloh, pohyb... Takže to poselství je takové, že i když se to nezdá, tak ten relax, odpočinek a šetření jsou na místě. Uvidíme v příštích dvou týdnech. :-) Přeji všem moc štěstí! První 4 dny jsou horor, ale pak se to dá zvládnout a stojí to za to! :-)

      Vymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images